Новини

A A A

Гимназисти от Козлодуй заявиха интерес към по-задълбочени знания за управлението на РАО

23.01.2023

Над 420 ученици от гимназиален етап от всички средни училища в Козлодуй посетиха със свои преподаватели Информационния център по извеждане от експлоатация на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО).
Посетителската кампания на предприятието продължи над два месеца и бе организирана с цел да запознае по-добре младите хора с отговорността по отношение на безопасното управление на радиоактивните отпадъци, както и с основните дейности и настоящите проекти на ДП РАО. Интересът на учениците превърна голяма част от срещите в беседи, като най-често посетителите се интересуваха от повече детайли за дълготрайното съхранение и погребването на РАО в изграждащото се Национално хранилище и от спецификата на работа на Съоръжението за плазмено изгаряне.
Този засилен интерес, заявен в анкетната част на посетителската програма от повече от 120 участници, наложи идеята за създаване на средношколски клуб за познание „Радиана“, в който специалисти от предприятието да отговорят по-задълбочено на желанието за знания на учениците в различните области на управление на радиоактивните отпадъци.

Нагоре