Новини

A A A

ДП „Радиоактивни отпадъци“ отпразнува 20 години от създаването си

05.07.2024

С непринудено тържество, забавления и много настроение Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) отбеляза 20 години опит като национален оператор по управление на радиоактивни отпадъци.
„Ние сме млада организация в една млада индустрия – управлението на РАО – но интересът към нея в световен план нараства, тъй като хората трябва да решат проблема с радиоактивните отпадъци трайно и надеждно – обясни в приветственото си слово изпълнителният директор на Предприятието Дилян Петров. Вярвам, че това е посоката, в която ще вървим – наука, иновации, още по-висока професионална компетентност в името на минимизиране на риска от РАО. Всичките ни постижения биха били невъзможни без ежедневната упорита работа на служителите в ДП РАО, това са общи постижения, за които аз и мениджърският екип сме много признателни. Освен за ретроспекция на миналото, всяка годишнина е повод и за поглед напред!“
Такава бе и символиката в подаръка от кмета на Община Козлодуй Маринела Николова, която поднесе плакет и картина, озаглавена „Високо в небесата“ с пожелания за здраве и успехи на ръководството и служителите на ДП РАО: „През всичките тези 20 години вие успешно се справяхте с отговорната задача по безопасното управление на РАО. Аз съм щастлива, че мога да споделя тази годишнина с всички вас и точно в този момент. 2024 г. е юбилейна година – атомната централа отпразнува 50 години от своето създаване и отбелязахме 55 години от обявяването на Козлодуй за град. Благодаря за разбирателството и сътрудничеството, на всички пожелавам здраве, щастие, лични и професионални успехи!“
Сред официалните гости на юбилейното тържество бяха още директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН проф. д-р Димитър Тонев, зам.-изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Калин Стануков, кметът на Община Мизия Валя Берчева и др.
Един от най-атрактивните моменти от Празника определено бе приготвянето на храната за гостите, което се случваше пред очите им – в най-големия български тиган и на жив огън. В Юнашкия си тиган шеф Ангел Ангелов от Копривщица приготви 500 порции традиционен боб с мандраджийско масло. Освен от повода за празнуване, всеобщото весело настроение бе постоянно поддържано от музикантите от група X-R@Y и талантът им умело да съчетават различни стилове – поп, рок, блус, уърлд, фънк, реге и народни мотиви. С няколко специално подбрани танца пъстротата на българския фолклор представи Танцов клуб „Шарения“, съставен в голямата си част от служители на Предприятието.

ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ

Поздравителен адрес – Министерство на енергетиката

Поздравителен адрес – Община Козлодуй

Поздравителен адрес – Община Мизия

Поздравителен адрес – АЕЦ “Козлодуй”

Поздравителен адрес – Агенция за ядрено регулиране

Поздравителен адрес – Институт за ядрени изследваниия и ядрена енергетика, БАН

Поздравителен адрес – кметство Бутан

Нагоре