Новини

A A A

Празникът на меда се разраства

20.02.2017

Близо 2200 души посетиха тазгодишното издание на Празник на меда в Козлодуй. Събитието се състоя на 17 и 18 февруари 2017 г. и бе организирано за девета поредна година от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) и дружествата на пчеларите от региона на град Козлодуй.
С пожелание за здраве и успех и с благодарност за подкрепата на инициативата изпълнителният директор на ДП РАО – Дилян Петров, даде официален старт на Празника. С поздравление към участниците и гостите се обърна и кметът на Община Козлодуй – Маринела Николова, както и председателят на дружеството на пчеларите – Светослав Цибров.
За поредна година за организацията и провеждането на събитието съдействаха на доброволен принцип млади хора от Център за личностно развитие „Барака” и представители на сдружение „Жените в ядрената индустрия – България”. Артистично изпълнение на група деца пък беше  своеобразен поздрав от СУ „Хр. Ботев” – гр. Козлодуй.
В изложението взеха участие 24-ма производители на мед и пчелни продукти, на сладко от горски плодове, билки, сертифицирана козметика на базата на пчелния мед, автори на ръчно изработени изделия от природни материали, рециклирана хартия, дърво, художествени тъкани, плъсти. Книжен щанд със специализирана литература създаде допълнителен акцент в двата дни на изложението. В съпътстващата програма се състоя лекция на тема „Билките – път към здравето и красотата” от Емил Елмазов – председател на Съюза на билкарите в България.
Сред дебютантите в Празник на меда 2017 бе и най-младият участник – Лукан Луканов от с. Лехчево, Община Бойчиновци. Петнадесетгодишният пчелар има вече двегодишен стаж, грижи се за 11 кошера и за първи път се включва в изложение. Младият човек се отнася с изключителна сериозност към занятието си и му отделя цялото си свободно от училище време. Той сподели, че обича пчелите, „защото харесвам как те решават проблемите си – събират се и вземат общо решение – в екип.”

Галерия със снимки от Празника

Нагоре