Новини

A A A

Празник на меда в Козлодуй – една доказала се вече традиция

28.02.2019

Празникът на меда се развива възходящо, белег за това е нарастващият с всяка година брой на участниците – това акцентира в приветствените си думи за откриването на 11-тото издание на събитието изпълнителният директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”(ДП РАО) – Дилян Петров. Той подчерта, че с празника се дава приоритет на екологичната местна продукция на мед и на изделията в духа на българските занаяти. „Радвам се, че успяхте да превърнете празника в традиция, защото хората от цялата Община го очакват с много нетърпение”, от своя страна заяви кметът на Община Козлодуй – Маринела Николова, в обръщението си към участниците и гостите на събитието. Цветан Йовов – пчелар от Козлодуй, допълни в своето слово: „За 11-та година сме тук, значи хората оценяват нашите продукти, а празникът се е доказал. Благодаря на ръководството на ДП РАО за вложените от предприятието усилия, за да се случи това събитие.” След встъпителните думи и кратка поетична програма от възпитаници на НУ „В. Левски”, Козлодуй, на 22 февруари в присъствието на многобройни и нетърпеливи ценители,  бе дадено началото на Празник на меда 2019.
В двудневното изложение взеха участие 27 производители на мед и различни пчелни продукти, както и автори на художествено-приложни изделия. Трима от участниците за първи път представиха успешно своята продукция пред изкушената публика в гр. Козлодуй. Сред тях беше Соня Георгиева, пчелар от гр. Оряхово, която сподели: „Щастлива съм, че бях част от това събитие. Атмосферата беше много приятна – музика, възможност за разговори, посетителите задаваха много въпроси, а най-вече на всички им беше сладко.”
Специални гости на празника бяха производители на мед и селскостопанска продукция от района на Диабулени, Румъния. Те се срещнаха със своите колеги и обмениха опит, информация, идеи. В края на посещението си Аурел Танасие се ангажира да се включи в следващото издание на събитието.
В съпътстващата програма на Празника гостуваха лекторите Мартин Димитров и Диляна Костова, които разказаха за изводите си като консултанти по въпроси, свързани със здравословния начин на живот, със структурата на хранителния режим, който да отговаря на индивидуални цели. Акцент в лекцията беше как да се консумира мед с оптимален ефект за здравето.
Празникът на меда се организира в Козлодуй от 2009 г., ежегодно през месец февруари. Той е съвместна инициатива на ДП РАО и пчеларите от региона на крайдунавския град – една успешна патрньорска практика, към която редовно се присъединяват доброволци от ЦПЛР „Барака”, ОДК, ПГЯЕ „Игор Курчатов”, WiN – България.

Ето впечатленията и пожеланията на част от участниците в празника, произнесени на финала на тазгодишното издание.

Петя Иванова, пчелар, с. Остров: „Всяка година е много приятно всички ние да се събираме на това място през февруари, независимо дали вали или духа силен вятър. Това е най-важното – срещата, контакта, общуването между нас.”

Цветан Сандулов, пчелар, гр. Козлодуй: „Да ви роят пчелите, така ще бъде берекет. Не се отказвайте!  Надявам се моят екип – младите, да поемат напред. Здраве за всички!”

Дилян Иванов, пчелар, с. Хърлец: „Бъдете здрави, весели, щастливи и дай Боже – берекет!”

Лукан Луканов, пчелар, с. Лехчево: „Благодаря на всички, че направихте този празник толкова пълноценен!”

Петър Дамянов, пчелар, с. Ерден: „Искам да благодаря за прекрасната организация на ДП РАО! В резултат на подобни събития нашите пчелни продукти достигат пряко до хората, а не до прекупвачите…”

Мария Иванова, пчелар, с. Селановци: „Всички да сме здрави, усмивките да не слизат от лицата ни, годината да е успешна! Благодарим за топлото посрещане! Няма да спра да повтарям – тук, на този празник, атмосферата е уникална в сравнение с всички фестивали, на които присъстваме. Няма друго такова място, благодарим Ви от сърце!”

Галерия

Поздравителни адреси:

Поздравителен адрес, Община Козлодуй
Поздравителен адрес, WiN – България
Поздравителен адрес, СУ “Христо Ботев”, Козлодуй
Нагоре