Новини

A A A

Празник на меда 2020 – пълна зала и хубави емоции

05.03.2020

На 28 и 29 февруари 2020 година в Козлодуй за дванадесета поредна година се проведе Празник на меда. Събитието е съвместна инициатива на дружествата пчеларите от Козлодуй и региона и Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, има подкрепата на местните институции и се радва на висока популярност сред обществеността.
Приветствия при откриването на Празника отправиха изпълнителният директор на ДП РАО – Дилян Петров, кметът на Община Козлодуй – Маринела Николова, пчеларят Цветан Йовов. В думите им прозвучаха признателност за труда и постоянството към участниците – производителите на екологично чист мед и пчелни продукти и представителите на българската художествено-творческа традиция. Доминиращ мотив в изказванията беше и удовлетворението, че в Козлодуй е създадена една хубава традиция, която ежегодно се надгражда. Емоционален акцент за начало на събитието поставиха талантливи ученици от НУ „Васил Левски“ с изпълнение на стихчета за пчелите и меда. Приятна изненада за всички бе и колективният художествен проект на деца от група „Звездички“ в ДГ „Мир“ – своеобразен подарък за участници и гости на Празника.
Дебют на Празника през 2020 година отбелязаха две авторки от Козлодуй – Таня Митева с произведения от плъстена вълна и Христина Атнасова с детско плетиво, както и Валентин Пешков от Берковица с колекцията си „Камъкът оживява“. Писателят Стоян Николов – Торлака се срещна лично с почитатели на своите книги, носещи духа на Северозапада. Особен колорит на събитието внесе и присъствието на Баба Марта (Зоя Илиева) от НЧХП „Христо Ботев – 1879“, Козлодуй. Специален гост на събитието беше и производителят на мед от района на Дабулени, Румъния, – Аурел Танасие, който си тръгна въодушевен и с обещанието непременно да се включи отново в следващото издание на изложението.
В двата дни на Празника бяха посрещнати над 1400 посетители. За атмосферата и организацията в залата своя принос дадоха и доброволците – ученици от новосъздадената паралелка по управление на радиоактивни отпадъци в ПГЯЕ „Игор Курчатов“, Козлодуй.

Финалът на тазгодишния Празник на меда бе поставен с традиционен ритуал за закриване, на който наред с пожеланията за берекетна година, прозвуча и репликата: „Като кошер сме хората, които се събираме тук вече много години, – трудно се разделяме.“

Поздравителни адреси

Община Козлодуй СУ “Христо Ботев”, Козлодуй WiN България
Нагоре