Новини

A A A

ПРАЗНИК НА МЕДА 2023 – сцена на труд, познание и творчество

21.02.2023

Рекордният брой производители и занаятчии на четиринадесетото издание на традиционната инициатива на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) Празник на меда, събра на 17 и 18 февруари над 2 000 посетители и гости. Сред тях бяха представители на местната власт от общините Козлодуй и Мизия, на пчеларско сдружение от град Брегово, много деца и членове на пенсионерски клубове.
За специален емоционален заряд на Празника още при откриването му принос дадоха ученици от първи клас в СУ „Хр. Ботев“, гр. Козлодуй, нарекли своята общност „реактивните пчелички“. В благодарност за тяхното поетично участие в събитието те получиха медени сувенири лично от изпълнителния директор на ДП РАО – Дилян Петров, който даде официален старт на Празника.
И тази година събитието отговори на интересите и потребностите на многобройните гости с изложението на различни видове мед и пчелни продукти, лечебни и козметични изделия на основата на пчелни продукти от над десет местни производители и с близо тридесет щанда с уникални колекции от художествени предмети. Жените от пенсионерски клуб „Турлашка махала“ и „Защитени жилища“ в село Гложене за поредна година затвърдиха присъствието си с различни домашно приготвени тестени изделия и сладкиши. Редом с тях свой дебют направиха от социалното предприятие – творилница „Добрини“ към сдружение „Книгини“, с. Челопек.
Значителна част от съпътстващата програма бе ориентирана към най-малките посетители. Тях пазителят на стари български занаяти Мария Стоева посвети в няколко изкуства: подреждането на разноцветна мозайка от парчета фаянс и теракот; направата на кавал от ПВЦ тръба и възпроизвеждането на специфичния звук на стария инструмент; тъкането с кори на коланите към българската народна носия и изработването на различни предмети от глина. В резултат на това детските творчески ателиета бяха едни от най-посещаваните както от малки, така и от големи в рамките на двата дни на Празник на меда 2023.
В интерес на присъстващите, професионално ориентирани към пчеларството над 20 души, лектори от Лесотехнически университет – София поставиха фокус върху новостите и актуалните проблеми в областта, като най-много въпроси предизвика темата за Синдрома на празния кошер и колапса на пчелните семейства.
За общата атмосфера на Празника допринесоха със самоотвержената си работа доброволци от Общинския детски комплекс – Център за личностно развитие и ученици от две от гимназиите в Козлодуй.
В рамките на събитието беше предвидено време и за запознаване на участниците с мисията и същността на работа на националния оператор по управление на радиоактивни отпадъци – ДП РАО, като разговорът по естествен начин премина в непринудена дискусия и в крайна сметка потвърди убеждението, че пчелите упражняват естествен мониторинг върху безопасната работа на Предприятието.

ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ

Община Козлодуй

Община Мизия

WiN България

СУ “Христо Ботев”, Козлодуй

ГАЛЕРИЯ

Нагоре