Новини

A A A

Румънски евродепутат се запозна с дейностите по извеждане от експлоатация и управлението на радиоактивните отпадъци в България

15.01.2017

На 13 януари 2017 г. ръководството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” посрещна в Козлодуй румънския евродепутат и вицепрезидент на Европейската народна партия Мариан-Жан Маринеску. Посещението беше във връзка с работата му като наблюдател и докладчик пред Европейската комисия (ЕК) на дейностите по извеждане от експлоатация на спрени ядрени мощности в атомните централи в България, Словакия и Литва. Г-н Маринеску е представил своя доклад през месец ноември м. г. и той е бил одобрен от ЕК.

Към срещата се присъединиха Масимо Гариба – директор на дирекция „Ядрена енергетика” в ЕК и Винс Новак – директор на департамент „Ядрена безопасност“ в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР), заедно с техни екипи.

Като отправна точка в деловата дискусия румънският евродепутат открои две основни теми: „Първо, какъв е напредъкът на дейностите по извеждане и как ЕС разпределя безвъзмездните средства, които отделя за целта. И второ, каква е ситуацията с управление на радиоактивните отпадъци (РАО) в България, тъй като ние сме съседни държави, аз живея наблизо – в Крайова, и за хората в Румъния този въпрос е много важен, те трябва да са сигурни, че няма опасност.” В отговор г-н Маринеску получи от участниците в срещата подробна и експертна информация по всички поставени въпроси. Тя бе надградена и в хода на посещението на различни обекти на площадката: Машинна зала на 1-4 блок, Командна зала на 2 блок, Система за измерване и освобождаване от контрол, Цех за раздробяване и дезактивация на материалите от извеждането, който предстои да бъде пуснат в експлоатация, Специализирано поделение „РАО – Козлодуй”, Хранилище за сухо съхранение на отработило ядрено гориво.

В края на визитата си г-н Маринеску обобщи впечатленията си така: „Хубаво е, че се срещнахме тук в този формат – ЕП, ЕК, ЕБВР и ДП РАО. Днес аз събрах много информация по всички въпроси, които ме интересуваха, и в този смисъл посещението беше изключително полезно. Получих възможност да посетя съоръженията, видях как се работи, запознах се лично със състоянието на дейностите по извеждане. Оттук нататък ще мога от своя страна да  разпространявам тази информация.”

Нагоре