Новини

A A A

Ръководството на АЯР посети площадка „Радиана“

18.10.2019

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране – ст. н.с. д-р Лъчезар Костов заедно със зам.-председателя Борислав Станимиров и експерти от Агенцията посетиха площадка „Радиана“ на 17 октомври 2019 г. Те бяха запознати с хода на строителството на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО).

Изпълнителният директор на ДП РАО – Дилян Петров, и Ира Стефанова – главен инженер на специализираното поделение, отговорно за хранилището, показаха основните елементи на бъдещото съоръжение и информираха за актуалния статус на изграждането. Ръководството на ядрения регулатор пряко наблюдава дейности и беше информирано, че е пред завършване първият етап – до кота 51,5 на льосоциментовата възглавница, която е една от основните инженерни бариери срещу разпространението на радионуклиди в околната среда.

Строителството на НХ РАО започна преди малко повече от две години и се изпълнява според одобрения технически проект, който е разработен на базата на водещия световен опит в изграждането на подобни съоръжения. Хранилището ще бъде разположено в двукилометровата зона с контролиран достъп на АЕЦ „Козлодуй“. Финансирането на първия етап от НХ РАО се осъществява с безвъзмездна помощ на Международен фонд „Козлодуй“, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие. Очаква се първият етап да бъде приключен през 2021 година.


Националното хранилище ще бъде екологично съоръжение, изградено по най-модерни съвременни технологии и в съответствие с най-строгите изисквания на Международната агенция за атомна енергия. С изграждането на НХ РАО България ще се нареди сред напредналите страни, които експлоатират хранилища за ниско- и средноактивни краткоживеещи радиоактивни отпадъци и ще изпълни дълга на държавата към обществото за безопасно и устойчиво управление на този тип отпадъци.

Нагоре