Новини

A A A

Служител на ДП РАО – шампион в международно професионално състезание

29.06.2018

България завоюва комплексно бронзова купа в Китай

Петьо Опров – заварчик в Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация 1-4 блок” към ДП РАО, се завърна със златен медал от VI Международно състезание по заваряване (Sixth International Welding Skills Competition) за млади заварчици.
Събитието се е състояло от 5 до 10 юни 2018 г. в гр. Джу Джоу, провинция Хунан, Китай. В едно от най-значимите за заваръчния свят събития са взели участие около 30 отбора, включващи над 300 млади заварчика на възраст между 18 и 35 години, технически ръководители и треньори, както и жури, съдии и научни работници – всички общо около 500 души.
България се е представила в световния конкурс с трима свои състезатели, които предварително са излъчени като победители в националния конкурс „Млад заварчик на България 2018“ в следните категории: Ненко Иванов от „Аурубис България” АД, гр. Пирдоп – метод 111/SMAW; Петьо Опров от ДП РАО, гр. Козлодуй – метод 141/GTAW; Лилиян Тодоров от „Инстал Инженеринг СВ” ООД, гр. Пловдив – метод 135/GMAW и категория „Завършен продукт”.
Българските заварчици са били оценени като едни от най-бързите и технични заварчици в света. Благодарение на представянето им националният ни отбор е успял да заеме престижното 3-то място в конкуренция с отбори от цял свят, сред които е имало участници от Германия, Австрия, Швейцария, Чехия, Русия, Украйна, Беларус, ЮАР, Корея, Индонезия, Индия, Китай и др.
„Нашите момчета смаяха оценяващата комисия и международните съдии и експерти с бързина, техничност, прецизност и силна мотивация при изпълнение на поставените задачи.“ – коментира треньорът на отбора инж. Павел Попгеоргиев.*

Ето какво сподели Петьо Опров след завръщането си от Китай:
Изведнъж като казаха: „България – шампион! Петьо Опров.”, не можех да повярвам.
И наистина е било трудно за вярване, защото пътят до победата е бил сложен. Нашият отбор е пристигнал през нощта преди откриването на състезанието, след 20 часа полети, а жребият е отредил на Петьо да участва веднага след началото. „Бяхме уморени, недоспали, дезориентирани от часовата разлика и от всичко това малко обезверени за добро представяне – в заваряването „това е ръка”, трябва да си спокоен.”
Респектиращо, но и много мотивиращо е било съзнанието, че влиза в съревнование с най-добрите в света: „Не очаквах толкова висока позиция, защото там всички са много добри, перфектни, избрани сред много други в страните си, при това големи страни”.
Петьо Опров е участвал в дисциплината аргоно-дъгово заваряване пред очите на многобройна международна комисия (над 20 души), докато две видеокамери са документирали работата му. Основните критерии за оценяване са били бързина и качество. Той е приключил задачата си (тръба, ъглов шев, вертикален шев) за безпрецедентното време от 45 минути, което заедно с безукорното качество, е донесло златния медал.
„Сработихме се много добре с другите момчета от отбора. Те също се представиха отлично в своите категории. И така достигнахме до невероятното постижение – трето място и бронзова купа за България”.
„Хората, с които се запознахме там, много ни се радваха. Няма завист, отсъства спортната злоба, макар да е състезание, обменяме опит. Отнесоха се с много уважение и почит към успеха ни.”
Националният ни отбор по заваряване е получил покана за участие на друго голямо състезание през тази година – в Украйна. „Надявам се да получа подкрепа от ДП РАО и отново да отидем и да покажем какво можем, защото на такива места представяш себе си, своето предприятие и националния флаг.
Петьо е направил първата си заварка при случайни обстоятелства преди десетина години в Италия. После се увлякъл и започнал сериозно да учи. „Много ми харесва да заварявам. Прочетох и много книги за тази професия. Записах се на курсове. Така се движа: практика – теория… Трябва да призная, че не е лека професия. Металът се нагрява. Жегата най-много уморява, за 30-40 минути дейност усещането е понякога за цял работен ден, изведнъж губиш сили. В Китай  заварявахме на 40 градуса. Много намаляха заварчиците, добрите излизат от България.
Петьо Опров е получил и няколко предложения за работа от компании от Русия, Австрия, Украйна, ЮАР…Отговорил е, че не е заинтересован, а те са разбрали решението му. „Искам да си остана в България. Работил съм в различни страни, но предпочитам да съм тук, не искам да живея в носталгия.” - казва световно признатият професионалист Петьо Опров в навечерието на 33-тия си рожден ден.

* В материала са използвани информация и снимка от Интернет страницата на Български съюз по заваряване.

Нагоре