Новини

A A A

„Традиция в съвремието“

08.03.2021

ДП „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) отбеляза по своеобразен начин Международния ден на жената – Осми март. В съвместна инициатива на Предприятието и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1927“, с. Хърлец, бе организирана изложба базар на ръчно изработени накити.
В първите два месеца на 2021 г., когато нямаше възможност за традиционните дейности на читалището поради противоепидемичните мерки, малкият екип на институцията посвети много труд и талант на подготовката на колекция от бижута, върху които греят елементи от шевици, характерни за Северозапада.
В експозицията „Традиция в съвремието“, завършила на Осми март, везаните накити получиха заслужено признание от дамите на ДП РАО, както и на мъжете, избрали да направят уникален подарък. „Изпълниха ми сърцето с красота! Чудесно начинание.“, емоционално коментира Пенка Русева, служител в Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация 1-4 блок“. Близки до това възприемане на събитието бяха впечатленията на всички посетители.
„Благодарим на ДП РАО затова, че ни подадоха ръка в тази инициатива и за добре създадената организация.“, каза Таня Младенова – председател на читалището. Тя призна, че екипът е бил много развълнуван и донякъде скептичен, тъй като това е първото им участие в подобно събитие с такава колекция. Г-жа Младенова припомни защитната сила на древните символи на шевицата и как тя естествено подчертава красотата на българката.

За трите дни на изложбата бяха събрани 522 лева. Те са предназначени за нови книги в детския отдел на библиотеката в Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1927“ и за закупуване на елементи за озвучителната уредба на читалището.

Нагоре