Новини

A A A

ДП РАО посрещна представители на ОИСР

31.01.2020

Делегация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) посети съоръжения на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) в Козлодуй на 29 януари 2020 г.  Група от четирима експерти, ръководена от заместник генералния директор по управление и планиране на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към ОИСР – Нобухиро Муроя, се срещна с част от мениджърския екип на ДП РАО. Георги Разложки – заместник изпълнителен директор с ресор управление на РАО и извеждане от експлоатация, запозна участниците в делегацията с основните направления в дейността на ДП РАО, с актуалните приоритети и с предстоящите проекти. Редица въпроси, зададени от представителите на ОИСР, поставиха в последвалия разговор няколко акцента върху: програмата за извеждане от експлоатация на спрените ядрени мощности; международния обмен на знания; финансирането на дейностите по управление на РАО; дългосрочните перспективи и визията на България в тази сфера; изграждането на Националното хранилище за ниско- и средноактивни отпадъци.
В рамките на програмата си в Козлодуй експертите посетиха Специализираното поделение „Извеждане от експлоатация 1-4 блок“ и лабораторния комплекс на площадка „Радиана“.
Делегацията от ОИСР бе на официално тридневно посещение в България във връзка с кандидатурата на страната ни за членство в АЯЕ.

Нагоре