Новини

A A A

Млади журналисти посетиха хранилището за РАО край Нови хан

26.03.2014

Четиринадесет ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Нови хан, заедно с техен преподавател и директора на училището г-жа Йорданка Божинкова, посетиха Постоянното хранилище за радиоактивни отпадъци край Нови хан.

Децата са членове на клуб „Млад журналист”, работещ по проект „УСПЕХ”. Посещението се състоя по тяхна инициатива и се очаква младите хора да обобщят впечатленията си в специално издание на училищния вестник, посветено изцяло на темата.

Августин Найденов – главен инженер на СП „ПХРАО – Нови хан”, разказа за 50-годишната история на хранилището, за основните му функции, за подходите, които се прилагат за безопасното управление на радиоактивните отпадъци и за надеждната защита на хората и околната среда от вредното въздействие на отпадъците. Срещата премина при голямо внимание и интерес от страна на учениците, които зададоха много въпроси – за опаковките за РАО, за мерките за сигурност, за бъдещето на хранилището.

Групата получи възможност да разгледа неконтролираната зона на съоръжението, децата видяха и уникалните превозни средства, с които се транспортират идентифицирани радиоактивни източници от цялата територия на страната.

Младите журналисти се разделиха с домакините с обещание за нова среща – през есента, когато е предвиден Ден на отворените врати в хранилището, част от програмата за отбелязване на 50-тата годишнина.

Нагоре