Новини

A A A

Посещение в съоръжения на ДП РАО в Козлодуй

04.10.2019

На 25 септември 2019 г. група от четирима ирански специалисти в областта на ядрената енергетика, придружени от Жан-Филип Гизе – представител на Генерална дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия (ЕК), посетиха съоръжения на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) на площадка „Козлодуй“. Визитата беше организирана от ЕК в контекста на Анекс III за сътрудничество в областта на гражданската ядрена енергетика към Съвместния комплексен план за действие (JCPOA) и със съдействието на българските институции – Министерство на външните работи и Министерство на енергетиката.
Групата посети Машинна зала на спрените 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй“, Съоръжение за измерване и освобождаване от контрол, площадка „Радиана“, на която се изгражда Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци.
По инициатива на ЕК иранските експерти са поканени в България, за да се запознаят с процеса по извеждане от експлоатация. “Програма „Козлодуй“ е много добър пример в това отношение – тук наблюдаваме един наистина успешен проект по извеждане от експлоатация на ядрени мощности. Ние сме много благодарни на ДП РАО, че домакинства това посещение. Бих искал да подчертая високото качество на презентациите на експертите от ДП РАО и да изразя признателност, че отделиха време за тази инициатива.“, каза в заключение Жан-Филип Гизе.

Нагоре