Новини

A A A

Предстои 15-то издание на Празник на меда в Козлодуй

15.02.2024

На 23 и 24 февруари 2024 г. в град Козлодуй ще се проведе Празник на меда. Това е 15-тото издание на събитието, което е инициатива на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО), подкрепена от дружествата на пчеларите от региона на крайдунавския град.
В Празника традиционно ще се включат производители на мед и пчелни продукти – дългогодишни участници в ежегодното събитие, както и млади пчелари, доказващи приемственост в благородното занимание. Към тях ще се присъединят представители на различни занаяти и приложници, интерпретиращи традицията с разнообразни арт техники.
В съпътстващата програма на Празник на меда са предвидени лекции на тема „Вароатоза при пчелните семейства – профилактика и лечение“  и „Медоносните пчели – индикатор за наличие на радиоактивност“ с гост лектор доц. д-р Койчо Коев, директор на Център за оценка на риска по хранителната верига и преподавател в Тракийски университет – град Стара Загора. Младен Николов, които има практика с пчелна къщичка в село Ярловица, ще разкаже за малко познатата в България апитерапия с кошерен въздух. С внимание към най-специалните гости на Празника – децата, ще бъде организирано творческо ателие под ръководството на Неда Личева – художник и керамик.
Празник на меда 2024 ще се състои в Информационен център на ДП РАО, ул. „Васил Воденичарски“ 2 А.

Нагоре